“Zonder geluk vaart niemand wel.”

Slapeloze nachten had de vader van Mecheline Kelders, toen dochterlief en schoonzoon vijfentwintig jaar geleden besloten een schoenenwinkel in Oirschot te openen. Zijzelf trouwens ook. Het was een gigantische sprong in het diepe, al hun spaargeld zat erin. Pedicure-ervaring had ze, dat wel. Maar verstand van schoenen? Toch..! Toen de zoveelste klant in de stoel aan haar vroeg “Wat zijn nou goeie schoenen, voor mijn kwaaie voeten?”, ging het ondernemersechtpaar op zoek naar het antwoord.

Op 1 september 1994 openden Marcel en Mecheline de deuren aan de Markt, een prachtige locatie waar altijd reuring is. Bruiloften, begrafenissen en evenementen; ze maakten het voor de deur mee. Tijdens een sinterklaasintocht bijvoorbeeld stond de winkel vol met pieten en lagen even later de schoenen vol met pepernoten. Ruimtegebrek noopte hen te verkassen; weg van de plek waar alles eens begon. Neemt niet weg dat het huidige pand aan de Bestseweg een absoluut gunstige locatie is. Hun woonhuis grenst eraan, da’s zeker zo handig. Klanten van ver over de dorpsgrenzen weten de winkel te vinden. Makkelijk bereikbaar, ruime parkeergelegenheid, zeer deskundige medewerksters, puike service en kwalitatief goede schoenen waar onze voeten goddelijk op lopen. En laat er geen twijfel over bestaan, kwaliteit en trendy gaan bij Kelders Comfortschoenen echt samen.

De lippen op elkaar

De balans opmaken na vijfentwintig jaar, dat blijkt niet eenvoudig. Op veel valt immers terug te blikken. Klanten bijvoorbeeld, ze zijn er in allerlei soorten en maten, net zoals met schoenen. Tig anekdotes, opvallende situaties, minder leuke ervaringen ook. Marcel en Mecheline houden de lippen echter op elkaar en zo hoort ‘t. Samenwerken als echtpaar is eveneens zo’n ding, een proces van vallen en opstaan. Mecheline: “Marcel is impulsief, ik wik en weeg. Nu zijn we ouder, wijzer en vooral rustiger. Mooi in balans zogezegd.” Een succesvolle combinatie blijkt. Hij focust zich op de schoenen, volgde tal van gerenommeerde opleidingen. Zij pedicuurt drie dagen in de week en levert steunkousen. Dus heeft u toevallig een ingegroeide teennagel, likdoorns of spataderen die vervelen? Mecheline weet raad. “Als de klanten na een behandeling weer lopen als een kieviet, is mijn missie geslaagd. Ik krijg een gemêleerd gezelschap in de behandelstoel. Het een op een contact is boeiend. Sommigen luchten hun hart; een vertrouwensband ontstaat. Dat koester ik.”

Een vrije dag opofferen

Het zilveren jubileum gaat aan de klanten niet onopgemerkt voorbij; verder houden Marcel en Mecheline de feestelijkheden bescheiden. Dat past simpelweg het beste bij ze. Mecheline: “We zijn met niks begonnen, hebben grandioze tijden gekend. Dat heeft ons veel gebracht én wat gekost. Zoon Tim en dochter Susan hebben het dagelijks ondervonden. Weekendjes weg of langere vakanties? Dat was lastig plannen. Neemt niet weg dat een eigen onderneming echt kicken is. Het klinkt misschien onlogisch, maar ondanks dat we werkweken kenden van 60/70 uur of meer, ervoer ik toch een grote mate van vrijheid. Mijn vrije dag ‘opofferen’ aan een dagje kantoor voelde niet als werken.”

Kalmer aan doen

Nu Marcel en Mecheline een eindje in de vijftig zijn en zich grootouders mogen noemen van drie prachtige kleinkinderen en een vierde op komst, doen ze het kalmer aan. Hij: “Onze openingstijden hebben we hierop afgestemd, van 10.00 tot 17.00 uur. Dat zie je vrijwel nergens, maar ons bevalt het zeer. De ochtendwandeling die Mecheline, onze hond en ik iedere dag maken in de bossen en op de hei is heel waardevol. Zij: “Het is wonderlijk om de seizoensveranderingen van dichtbij mee te maken. Marcel attendeert mij op sporen van reeën en vossen. De natuur is zo prachtig, het is een heerlijke start van de dag. Nu is er wél ruimte om weekendjes weg te kunnen, of langer vakantie te vieren. Dat kan haast niet anders met een schoonzoon als piloot en een schoondochter als stewardess. Toch zijn we ook heel graag thuis omringd door de hond, de katten en kippen. Marcel jaagt, ik gids in het mooie centrum van Oirschot, ben erg geïnteresseerd in geschiedenis. Oirschot kent ontelbare historische plekken met bijzondere verhalen.”

Geen torenhoge ambities

Marcel en Mecheline hebben geen torenhoge ambities, blijven nog een aantal jaren de klanten van goede schoenen en verzorgde voeten voorzien. “Acht van de tien mensen hebben problemen met hun voeten”, weet Marcel. Aan klandizie geen gebrek meer. Hoewel dat tijdens de crisis anders lag. Door keihard werken, zakelijk de juiste keuzes te maken, vertrouwen te hebben in de winkel én in elkaar zijn ze gekomen waar ze nu staan. Marcel en Mecheline: “En zonder geluk vaart niemand wel, dat sowieso.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *