Voor alles is een oplossing

Theo Verouden (52) wist als jonge kerel één ding zeker. Dat hij niet zo hard zou werken, zoals zijn ouders Ad en Jeanne Verouden wel deden met hun technisch installatiebureau. Het was logisch geweest dat hij als oudste zoon met een technische opleiding de zaak had overgenomen.

Maar Theo is Theo! Enige vorm van recalcitrantie is hem niet vreemd. En deze eigenschap heeft de geboren Beerzenaar geen windeieren gelegd. Met VerAutomation zijn hij en zijn team van 60 medewerkers meer dan graag gezien in de wereld van de industriële automatisering; zowel nationaal als internationaal. Industriële automatisering lijkt –voor een leek althans – een ingewikkelde tak van sport. Volgens Theo is het zo simpel als wat. “Anders had ik het ook niet gekund.” Een antwoord dat symbool staat voor de wijze waarop hij in het leven staat. Niets groter maken dan het is. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en vooral niet naast de schoenen gaan lopen. Hij beweegt zich ’t liefst ‘onder het gewone volk in gewone kloffie’, een pilske drinken bij De Cis en ouwehoeren over voetbal en vissen, zijn grote hobby’s. Tot zijn 30ste werkte hij bij een automatiseringsbedrijf, nam ontslag omdat ie het beu was en dacht bij vaders te kunnen gaan werken. Die zag dit niet zitten, vond hem te duur. Ook niet toen Theo zei voor werk te kunnen zorgen. “Dan kun je net zo goed voor jezelf beginnen”, zei vader. En dat gebeurde. In een duizelingwekkend aantal landen heeft VerAutomation een stempel gedrukt én doet dat nog steeds. Het bracht hem veel, het kostte hem veel. Theo werkte uiteindelijk net zo hard als zijn ouders; was veel en lang van huis. Nu heeft hij de juiste balans gevonden. “Ik werk én maak plezier.”

Een onderhuidse chip

Een aardappelsorteermachine in Californië automatiseren, attracties voor een pretpark in China, Bali en Engeland aansturen of een besturingskast met software maken voor een snoepmachine. VerAutomation draait er de hand niet voor om. Besturingskasten met bijbehorende software produceren, dat is wat ze doen. Waar vroeger bij de eerste de beste storing het vliegtuig werd gepakt, weten ze nu het euvel negen van de tien keer via de digitale weg op te lossen. De ontwikkelingen op technisch vlak gaan razendsnel. “We zijn momenteel aan het uitvogelen hoe we een robot een zak broodjes van de ene plek naar de andere kunnen laten verplaatsen. Het zal mij niet verbazen als over twintig jaar jij en ik tegen een auto kunnen zeggen waar we naar toe willen, de auto ons er daadwerkelijk naartoe rijdt terwijl wij een krantje op de iPad lezen. Of dat kinderen onderhuids een chip krijgen ingebracht, zodat ze continu te traceren zijn. Of het allemaal gewenste ontwikkelingen zijn valt te betwijfelen. Gelukkig wisten mijn ouders niet waar ik altijd uithing.”

Van geijkte paden afstappen

Onlangs kwam hij een oud-klasgenoot van de middelbare school tegen en spraken ze over vroegere tijden. Over dat Theo destijds onder andere bekend stond als branieschoppertje. Zo eentje die vaker wel dan niet de klas uit werd gestuurd, zich afzette tegen de gevestigde orde en van geijkte paden afstapte. Ach…! Hij heeft het met deze mentaliteit ver geschopt; spreekt een aardig woordje Engels, Duits en Spaans. Heeft een bedrijf in Doetinchem, eentje op Curaçao en weinig verloop onder het personeel. Ook mensen met een zogenaamde rugzak krijgen bij VerAutomation een kans. “Er is altijd werk, er blijft altijd werk. Mijn advies aan jongeren? Volg een technische opleiding. En dat hoeft niet perse op HBO-niveau. Een besturingskast moet ook in elkaar geschroefd worden, dat is minstens zo belangrijk.”

Blue Marlin

Hoewel Theo heus af en toe wakker ligt van alle beslommeringen, is hij ervan overtuigd dat voor alles een oplossing is. Op het water – tijdens het vissen op ‘groot geschut’ zoals een Blue Marlin – vindt hij ze. Ook op zijn geliefde eiland Curaçao – waar VerAutomation momenteel de transportbanden van het vliegveld opnieuw aan het automatiseren is – ervaart hij rust. Het is niet uitgesloten dat Theo nog ’ns een keer definitief die kant opgaat, een appartement heeft hij er al. “De temperatuur en de relaxte sfeer spreken mij aan. Komt ’t vandaag niet goed, dan morgen vast. Deze cultuur bevalt me. Mijn partner Carla ervaart hetzelfde. Als ik op Curaçao ben, gaat de knop van altijd maar jagen en alle dagen bezig zijn automatisch om.” Theo Verouden begon VerAutomation vanuit zijn huis in Beers, was jaren gevestigd op een Oirschots industrieterrein en keerde vijf jaar geleden terug naar zijn geboorteplaats. Als mensen vragen waarom hij weer terug naar Beers is gekomen, is dit zijn antwoord. “Waar ter wereld ik ook kom, iedereen begrijpt mij meteen als ik ‘two beers’ wil bestellen.”

3 reacties op “Voor alles is een oplossing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *