Van keukens naar varkens

Wie een baan zoekt in de varkens- of rundveehouderij, is bij VPO (Vakkundig Personeel Oirschot) aan het juiste adres. Een belletje is zo gepleegd en een afspraak met Spoordonkenaar Ruud van Loon (22) even rap gemaakt. Hij is bij VPO hét aanspreekpunt; degene die u als eerste aan de telefoon krijgt. En blijf gerust relaxt bij deze kennismaking. Hij is namelijk communicatief vaardig en sociaal ingesteld. Tenminste! Dat staat op zijn curriculum vitae. Mocht het werken met varkens en koeien niet de voorkeur genieten, dan is het wereldje van de boomkwekerij, hoveniers, loonwerk en mechanisatie wellicht een geschikt alternatief.

Als jochie van dertien vond Ruud een bijbaantje in de varkensstallen van Kees van der Meijden, directeur van VPO. Hij bleef er werken, sinds juli vorig jaar in zijn huidige functie. Diep van binnen wilde de PSV-fan in hart en nieren ‘We bedenken regelmatig iets om maar ergens een voetbalwedstrijdje mee te kunnen pikken’ vrachtwagenchauffeur worden, maar hij koos toch voor de HAS Hogeschool in Den Bosch met als richting Bedrijfskunde & Agri-foodbusiness. Ruud zit nu prima op zijn plek bij VPO. “Niets is zo mooi als iemand aan een baan te kunnen helpen. Contact met mensen en de boeren. Samenwerken met het UWV, MBO-scholen, gemeente en ISD De Kempen. Hartstikke interessant.”

“ Niets is zo mooi als iemand aan een baan te kunnen helpen.”

Vakbekwame praktijkopleider

In het kort komt ’t erop neer dat VPO een verscheidenheid aan mensen opleidt en uitzendt in de eerder vijf genoemde sectoren. “Een jongeman die als chauffeur keukens vervoerde door heel het land, werkt nu tussen de varkens. Ik had hem uitgenodigd voor een gesprek, hij liep twee dagen mee in de stal en beschikt nu na een korte interne opleiding over de basiskennis van de varkenshouderij. Ook degenen die verder van de arbeidsmarkt af staan, geen kennis hebben van de agrarische sector of lang uit het arbeidsproces zijn geweest, helpen wij, jong en oud. Bij alle vijf de takken die VPO vertegenwoordigt, is een vakbekwame praktijkopleider aanwezig.

Ruud van Loon…

Hij blijft enthousiast doorpraten over VPO, maar de schrijfruimte raakt op. Wel nog even dit…! Dat van die goede communicatieve en sociale vaardigheden op zijn CV? Neemt u van mij aan. Daar is geen woord aan gelogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *