Van een gezond ei wordt Van Agt blij

Het eten van een zachtgekookt eitje is voor legpluimveehouder Peter van Agt het sublieme begin van de dag. In 1996 namen hij en zijn vrouw Esther de boerderij met allerhande vee van zijn ouders aan de Nieuwedijk over, gingen uitsluitend kippen houden en gaven het bedrijf de naam Fladderfarm. Daarnaast runt de vader van drie kinderen met compagnon Peter van der Heijden de Kakelhoeve – ook een legsstal  met ruim 60.000 kippen – aan dezelfde straat. In totaliteit is van Agt verantwoordelijk voor zo’n 135.000 hennen. Het imago van de agrarische sector staat momenteel in een negatief daglicht. Intensieve  veehouderij zou leiden tot gezondheidsrisico’s en over het welzijn van de dieren zijn ook tal van discussies gaande.

Hoe gaat van Agt hiermee om?
“Het is moeilijk om betrokken partijen met uiteenlopende meningen en visies op één lijn te krijgen. Ik speel in op de signalen vanuit de samenleving en neem de kritiek serieus. Een groot deel van de Nederlandse burgers begrijpt gelukkig dat het tijd kost om op een verantwoorde en duurzame manier de samenleving van voedsel te voorzien met respect voor mens, dier en het milieu. Onze Kakelhoeve bijvoorbeeld is dit jaar omgebouwd om Beter Leven Eieren te kunnen produceren. Dit keurmerk wordt afgegeven door de dierenbescherming, daar hechten afnemers zoals supermarkten en consumenten waarde aan. Ook ben ik ervan overtuigd dat een natuurlijke leefomgeving en het dierlijk eiwit – in de vorm van beestjes en insecten – een gunstige bijdrage levert aan de gezondheid van de kip en de smaak van het ei. Het is een droom van mij om kleinschalig en toch marktgericht te kunnen produceren.”

Vorig jaar juli heeft de Provinciale Staten gekozen voor strengere milieumaatregelen en een versnelde transitie naar duurzame Brabantse veehouderij. De verwachting is dat dit beleid de nekslag betekent voor zo’n 500 bedrijven. Ook van Agt moet wéér opnieuw investeren in technieken om stikstofuitstoot te beperken, terwijl hij de afgelopen 10 jaar al een flinke reductie heeft gehaald.

Een ei van de Oirschotse hei
Achteroverleunen is er dus geenszins bij en de knuppel in het hoenderhok gooien al helemaal niet. Peter zoekt liever naar ideeën die aansluiten bij het beleid duurzame Brabantse veehouderij. Zoals het bouwen van een kipcaravan in eigen beheer bijvoorbeeld. Vorig jaar zag dit kleinschalig houderij systeem met vrije uitloopeieren voor het eerst in Nederland het levenslicht aan de Groene Corridor, de groene verbinding tussen Eindhoven en Oirschot. Het initiatiefbezorgde hem de ZLTO publieksprijs voor innovatieve projecten en inmiddels heeft hij al acht kipcaravans verkocht verspreid door heel het land. In de caravan is plaats voor 40 leghennen, overdag scharrelen ze los in de natuur en ’s avonds gaan ze weer op stok. Over het voeder/drinksysteem en duurzaamheid is zorgvuldig nagedacht, het eindresultaat is een heerlijk ei van de Oirschotse  ei. De kippen moeten in de bodem op zoek naar natuurlijk voedsel zoals torretjes, kevers en pieren. Dat proef je terug in het ei. Voorbijgangers kunnen doosjes van zes, tien of dertig eieren uit de ‘snackmuur’  rekken en elke vier tot zes weken wordt de kipcaravan verplaatst.

Maatschappelijke betrokkenheid

Een niet onbelangrijk detail is dat de dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen die op de arbeidsmarkt nauwelijks tot niet aan bod komen. Maatschappelijke betrokkenheid staat bij familie van Agt dan ook hoog in het vaandel. “Het geeft voldoening om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Door het werk met de dieren en de bijbehorende verantwoordelijk doen ze positieve ervaringen op, waardoor het zelfvertrouwen groeit. Dat helpt hen op termijn een reguliere baan te vinden en daar dragen wij graag een steentje aan bij.”

Rustmomenten inbouwen

Tijdens het gesprek met Peter en Esther lopen de kinderen Dennis (19), Maikel (18) en Claudi (17) af en aan. De een is op zoek naar zijn sporttenue, de ander gaat  studeren. In Huize van Agt proberen ze elkaar tijdens het avondeten te treffen. “We leiden een druk leven dus is het belangrijk om rustmomenten in te bouwen. Ik wil betrokken zijn bij mijn kinderen en weten wat hen bezighoudt. De dagen en weken vliegen  voorbij, dat zullen mijn collega ondernemers beamen. Door mijn activiteiten voor ZLTO, Studieclub Leg Midden- Brabant en Blij met een Ei ben ik vaak van huis weg. ’s Ochtends werk ik op het erf, ’s middags en ’s avonds ben ik aan het ondernemen.”

Feitjes
• Een ei dat je met de punt naar beneden bewaart, is langer houdbaar.
• 1 0f 2 eieren per dag heeft geen nadelig effect op de cholesterol.
• In een eierdooier zit veel vitamine D.
• Een ei bevat 70 calorieën en 5 mg. vet.
• Een ei is dus gezond en staat op de schijf van vijf van het Voedingscentrum.
• Nederlanders eten gemiddeld 200 eieren per jaar.
• En over de vraag wie nu het eerst was “De kip of ’t ei?” bakkeleien de wetenschappers nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *