Onderweg

Berdien van de Ven van Berdien Uitvaartbegeleiding praat in deze rubriek met inwoners uit Oirschot, Spoordonk en De Beerzen over het leven van alledag. In ons leven zijn we allemaal onderweg. Onderweg naar werk of familie, een bijzondere plek en…de dood.

Ria Appels (65) uit Middelbeers verloor vorig jaar mei haar lieve man Jan Appels, een alom gerespecteerde fotograaf die voor de plaatselijke media ontelbare foto’s maakte. Ze bewaart dierbare herinneringen aan hun samenzijn, bezochten mooie plekken in onze dorpskernen. De Heilige Eik bijvoorbeeld, of de vele natuurgebieden. Hun eigen stukje grond in Westelbeers waar ze met de (klein)kinderen regelmatig verbleven is topfavoriet. Nog steeds…! Ze voelt zich ook thuis op het kerkhof, dicht bij Jan.

Hoe stond Jan in het leven?

‘Heb het leven lief.’ ‘Omarm elkaar.’ ‘Gooi ’t bijltje er niet bij neer.’ en ‘Leven en laten leven.’ Ondanks de vele moeilijke momenten, geeft zijn zienswijze mij kracht om de draad weer op te pakken. 

Zien jullie elkaar terug in het hiernamaals?

Dat gaat niet gebeuren. Mocht ik het mis hebben, dan beschouw ik dat als een aangename verrassing. Na mijn dood leef ik voort in mijn dochters en de kleinkinderen Sil en Jet, daar geloof ik in.

Jan is begraven. Waar kies jij voor?

Hij wilde perse begraven worden, net als zijn kameraden. Voor mezelf vind ik cremeren een optie, maar dit besluit laat ik over aan Eefje en Nancy, mijn dochters.

Ben jij bang voor de dood?

Jan heeft laten zien dat angst voor de dood nergens voor nodig is. Hij is kalm en ontspannen uit het leven gegleden, met zijn handen in die van ons. Bijzonder! We hebben samen uitvoerig gesproken over het naderende einde en elkaars wensen aangegeven.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Ik blijf voorlopig op deze aardbol en geniet van mijn gezin, zij zijn het allerbelangrijkste. Mijn moeder is oud geworden, dat wil ik ook. Een groot voorbeeld! Zij gaf mij de kans om te gaan studeren, een unicum indertijd. Een sterke, nuchtere vrouw. Haar motto? “Janken kan altijd nog.” En precies zó sta ik er in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *