Nieuwe naam in de maak

Een gesprek met Jan van Gestel op zijn terras, een doordeweekse avond…

Bestek rammelt;

De nieuwbakken airco in de zaal draait bijna op volle toeren;

Bedienend personeel loopt af en aan, ze kijken vriendelijk;

Vogels fluiten, de cappuccino heeft een mooie melkschuimlaag en Jan oogt relaxt. Slechts 20 jaar oud was ie toen hij De Verwennerij aan het Standaardplein opende. Nu heeft de geboren en getogen Oirschottenaar  grootse plannen aan de Oude Grintweg.

Wonen en werken op één plek, dat was van meet af aan de ambitie. Met de overname van Café Vingerhoeds is dit doel bereikt. Alleen even de grootscheepse aanbouw afwerken, waar onder andere een moderne zichtkeuken en het restaurantgedeelte in worden gehuisvest. Nou ja? Even! Er is nog ontzettend veel werk te verrichten. Op de vraag wanneer de verbouwing klaar moet zijn, antwoord Jan met zijn kenmerkende lach en pretogen: “Vorig jaar september, alleen konden we pas afgelopen april starten.” Hij heeft de planning losgelaten, klust zelf veel in de spaarzame vrije uurtjes. Met diverse zzp-ers hopen ze het project eind dit jaar af te ronden. Over de locatie aan de Oude Grintweg hoefde de vader van twee dochters niet lang na te denken: “De ligging is ideaal met natuurgebied De Mortelen als achtertuin. En wat dacht je van de rijke historie die ‘de oude herberg’ kent? De legendarische Mieke Vingerhoeds zal nooit vergeten worden.”

Een allemansvriend

Jan van Gestel zet met zijn nieuwe toko in op veelzijdigheid, de locatie zal een nieuwe elan krijgen. Verwacht van hem niet dat hij de rol van kastelein gaat spelen: “Ik ben niet het type om aan de toog continu het gesprek aan te gaan. De tijdsgeest is ook veranderd. Vroeger gingen mensen naar het café om nieuwtjes te horen, tegenwoordig hebben we Facebook en andere sociale media.” De kracht van Jan en zijn team is ‘what you see, is what you get’ en gewoon doen. Het heeft hem en zijn vrouw Marieke geen windeieren gelegd. Vanaf het allereerste begin was De Verwennerij een succes en dat hopen ze op de nieuwe locatie weer te bereiken. “Avondvullend en onbeperkt genieten van kleine gerechten – de zogenaamde Smaeckmakers – was vijf jaar geleden een schot in de roos. En dat alles voor een normale prijs. Wij zijn niet de goedkoopste en wij zijn niet de duurste, een allemansvriend. Evenveel oprechte aandacht voor iedereen. Of het nou gaat om feesten en partijen, een lunch, vijfgangendiner of een kopje koffie met appelgebak op het terras. Zelfs trouwen kan hier.”

Geen vijf maar zeven versnellingen

Ook de catering is een belangrijke tak, die draait op volle toeren. De inmiddels befaamde PUUR Smokin’BBQ – van een mooie, smakelijke sparerib en biefstuk wordt Jan vrolijk – vindt gretig aftrek. Het is sowieso een drukte van jewelste, iedere dag is er wel ‘iets’ te doen. Keihard werken dus, niet in vijf maar zeven versnellingen, 200% gas geven en alles in eigen regie. Wat een geluk dat de ouders en andere familieleden vaak bijspringen. De drive van Jan en Marieke is om mensen blij te maken, van tevreden gezichten krijgt het horecaechtpaar goede zin. Bovendien geeft de samenwerking met hun medewerkers een positieve boost: “We delen de lasten en de lusten, streven ernaar dat ons personeel niet altijd in de avonden en weekenden werkt, dan blijft het leuk. Op zondag, na de daghap, sluiten we de week vaak zingend af. Een geweldige sfeer.” Jan en Marieke zingen niet onverdienstelijk, muziek zit in de genen. Op het midzomerfestival in juni jongstleden stond Jan met The Djoeks op het podium en zong ‘I’m a soul man.’ Dit lied is hem op het lijf geschreven. Het gaat immers over iemands strijd om boven zijn huidige omstandigheden uit te stijgen.

Ideeën in overvloed

Over personeel gesproken trouwens! Jan en Marieke zijn op zoek naar nieuwe aanwas. Het huidige team is een top-team, maar daar kunnen zeker nog collega’s bij. Werken op een unieke locatie met vrijwel alle facetten van de horeca onder één dak. Wie wil? Jan zette zijn eerste stappen in de sector bij voormalig horecaondernemer Peter van Heesch, ze werden de beste vrienden. “Voor tips en adviezen klop ik nog altijd bij hem aan.” Al doende leerde Jan het vak. Vallen, opstaan én weer doorgaan, dat idee. Hij kan ook bouwen op betrokken medewerkers, waarvan sommige in een zogenaamde denktank zitten. Zij zijn aan het brainstormen over het type keuken bijvoorbeeld, of de grootte van de barbecue en andere belangrijke zaken. “Bovenal gaan we beleving creëren bij onze producten, laten we zien wat er gebeurd. Zo kunnen de gasten straks een kijkje in onze keuken nemen, zien ze de koks staan te kokerellen met waardering voor de ingrediënten. Ideeën in overvloed! Als de verbouwing achter de rug is, gaan we op zoek naar een nieuwe naam die de totale locatie omvat.

Kader

Vorige maand ontving Bistro de Verwennerij het ‘Certificaat van Uitmuntendheid’ (voor consistent hoge reizigerswaarderingen). Een geweldig compliment! Jan noemt zijn werknemers Kanjers van Collega’s, die beschikken over organisatie skills en zelfstandigheid, maar bovenal gastvrij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *