“Ik kom bij ’t Bint tot bloei.”

Riekie Roefs leefde een teruggetrokken leven, voelde zich bij tijd en wijlen eenzaam. Totdat ’t Bint in haar leven kwam, een laagdrempelige ontmoetingsplek, en een dagbestedingsplaats voor cliënten uit de psychiatrie en de gehandicaptensector. Ze voelt zich thuis op de nieuwe stek, het karakteristieke onderkomen waarin eerder onder andere Jo Latour was gevestigd met zijn drogisterij. Oirschottenaar Ad Smetsers – eigenaar van het pand – maakte de verhuis van de Rijkesluisstraat naar de Markt mede mogelijk.

Riekie komt bij ’t Bint tot bloei, mag zichzelf zijn, kan haar creatieve talenten kwijt. “Ik maak luiertaarten, beschilder vogelkooitjes en andere accessoires. Volg de workshops schilderen, gegeven door kunstenares Cilian. Geweldig om te doen! Soms drink ik alleen een bakje koffie mee, hoef niet altijd de handen uit de mouwen te steken.” Joke Spapens, één van de kartrekkers en vrijwilligster van het eerste uur blijft zich verwonderen over de betrokkenheid vanuit de gemeenschap. “’t Bint wordt op handen gedragen, we kunnen terugvallen op betrokken vrijwilligers.”

Verbinding is het sleutelwoord

Dat de gemeenschap ’t Bint een warm hart toedraagt is zo gek niet. Maatschappelijk ondernemen in combinatie met zorg voor de kwetsbare medemens komen bij ‘t Bint namelijk samen. Dankzij een unieke samenwerking tussen de vereniging Land van Oirschot, GGzE De Boei en Severinus. Verbinding is het sleutelwoord. Naast de verkoop van streekgebonden producten en originele kunstcreaties, is de begeleiding van deelnemers ook gericht op doorstroming naar de arbeidsmarkt.

Lekker koken

Jannet Wisselink, activiteitenbegeleidster vanuit de GGzE vindt de toegankelijkheid van ’t Bint een grote kracht. “De winkel is de laagdrempelige ingang tot onze ontmoetingstafel. Mensen krijgen de gelegenheid om rustig kennis te maken met alle producten, en kunnen na het rondsnuffelen aansluiten als ze willen. Op donderdag en vrijdag koken de cliënten in de professionele keuken onder begeleiding een maaltijd. Het doel is tweeledig. Enerzijds voor het opdoen van horecaervaring, anderzijds om mensen die alleen zijn de gelegenheid geven samen te eten.  Vanaf 18+ is iedereen welkom. Binnenlopen om je aan te melden kan, we hebben ook inschrijfformulieren.”

Riekie heeft in de afgelopen vijf jaar veel mensen ontmoet. “’t Bint en ik zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat blijft zo.”

Openingstijden:

Dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de Melis van Beek Stichting Oirschot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *