Het hoekske omlopen

Wie heeft er niet bij Peter en Maria van Heesch aan tafel gezeten rondom een bakplaat? In 1986 waren zij de eersten in Oirschot en verre omstreken die het fenomeen steengrillen lanceerden. Toen speelde het horeca-echtpaar al in op het magische woord van de 21ste eeuw: beleving. De langstzittende horeca-ondernemers van Oirschot hebben na 33 jaar hun restaurant te koop gezet. Behalve…?

In 1985 kochten Peter en Maria het monumentalepand aan de Markt. Een logische keuze. Horeca zit de kasteleinszoon “Ik ben op het biljart geboren” simpelweg in het bloed. De naam Het Geveltje werd omgedoopt naar Eethuys Den Gevel en later De 3 Cronen. Even leek het erop dat dochter Jenny haar ouders ging opvolgen, zij koos omwille van de liefde echter een andere route. Ruim drie decennia lang stopten Peter en Maria ziel en zaligheid in hun restaurant. Dat blijven ze doen totdat een koper zich aandient. Met één ding moet hij of zij rekening houden, de Skikelder is niet bij de koop inbegrepen. In deze ondergrondse berghut – geopend in 2002 – voelen après-ski liefhebbers  Peter en Maria zich té goed thuis.

Grandioze tijden

Wist u dat zij van vele Oostenrijkse skihutten foto’s en films hebben gemaakt, en aan de hand van dit materiaal hun eigen Skikelder bouwden? Peter: “Tijdens onze skivakanties genoten we altijd van de  gemoedelijke en uitbundige sfeer tijdens de après-ski, een gezellig samenzijn na afloop van een wintersportdag. In de Alpen ontstond dan ook ’t idee om zelf een skihut uit de grond te stampen. In Nederland destijds zowat de enige in zijn soort. We hebben grandioze tijden meegemaakt. Op drukke zondagmiddagen moesten we zelfs de regel ‘twee bezoekers eruit, twee bezoekers erin’ hanteren.” Nog steeds weten mensen de skikelder te vinden voor feesten en partijen. Maria: “De combinatie van Brabantse gemoedelijkheid met het skigevoel, de Oostenrijkse meubels en klederdracht spreekt klanten aan. Een knapperend haardvuur, glühwein en grote pullen bier doen de rest. De mogelijkheden zijn legio. Van grote feesten, maximaal 160 personen, tot aan kleinere. Dankzij de mobiele wand kunnen we de ruimte inkrimpen. Op het gebied van eten is de keuze ook reuze. Een aanrader? Het Tiroler buffet.”

Een gewilde locatie

Roy Donders – de opmerkelijke stylist van het zuiden – gebruikte de skikelder in 2016 voor filmopnames van zijn wintercollectie, en ook RTL maakte voor reclamedoeleinden gretig gebruik van de skikelder. Vanaf de marktzijde gezien is deze gewilde locatie, in tegenstelling tot het restaurant, niet zichtbaar. Maar loop nabij parkeerterrein Princéehof het hoekske om en de skilatten aan de muur wijzen u verder de weg. Peter: “Behoorlijk wat collega horecaondernemers zijn gekomen, maar helaas ook weer vertrokken. Het is niet zo simpel om staande te blijven tussen al het aanbod. Ook de wens van de klant verandert voortdurend, de kunst is hierop in te spelen. Zo is het een hele poos populair geweest om feesten aan huis te organiseren, nu neemt dat weer af. Maar een feestje ver vooruit plannen is er praktisch niet meer bij. Wij krijgen regelmatig een belletje met de vraag of een week daarop de skikelder vrij is, de zogenaamde ad hoc feestjes. Dat vergt enige flexibiliteit en improvisatie. Gelukkig kunnen we als het nodig is terugvallen op onze collega’s, we gaan prima met elkaar om. Stichting Evenementen Oirschot, waarin vijf horecaexploitanten zijn verenigd die onder andere Zinderend Oirschot en het Winterparadijs organiseren, is hier een goed voorbeeld van. Oirschot levendig houden is van vitaal belang. Onze skikelder draagt daar aan bij.”

2 reacties op “Het hoekske omlopen

  1. De complimenten aan Peter en Maria! Ze hebben een reuze gezellige gelegenheid op een prachtige lokatie. Je kunt er lekker eten en je wordt altijd gastvrij ontvangen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *