“Het draait om passie”

“Of ik bepaalde verwachtingen heb over het gesprek,” vraagt kunstschilder Marcel Bastiaans terwijl we elkaar vriendelijk de hand schudden in zijn atelier. Gevestigd in het wooncomplex aan de Kloosterstraat, de plek waar mijn middelbare schoolperiode zich voltrok. “Geen verwachtingen,” is het antwoord. Dat vind ie prima. Gelukkig! Tenslotte zit ik tegenover een nationaal en internationaal zeer succesvolle kunstenaar, die op de meest unieke locaties wereldwijd exposeert. Niet de minste van het stel.

Gaandeweg onze conversatie blijkt dat hij alle dagen blij gaat slapen en alle dagen blij wakker wordt.

Wilt u weten hoe hij dat doet?

Lees dan vooral verder.

22 jaar geleden werd de Eindhovenaar tot over zijn oren verliefd op Ina Willems, de charismatische verloskundige die menig baby het levenslicht liet zien. Hij opende zijn hart voor haar én hij opende zijn hart voor Oirschot, haar geboorteplaats. “Ik omarm het dorp, het dorp heeft mij omarmd. De mensen die er wonen vind ik heel fijn.” Marcel schildert met tijden op prachtige plekken in New York, Ibiza en Griekenland. Hij is het liefste hier, in zijn Oirschots atelier omringd door kleurrijke schilderijen en met een adembenemend uitzicht op de Sint Petrustoren. Pastoor Leendert Spijkers hoorde hem tijdens een expositie praten over zijn zienswijze op het leven, was daarvan dermate onder de indruk dat hij Marcel vroeg een keer plaats te nemen in de preekstoel. “Hetgeen waar ik in geloof deel ik graag met anderen. Wat ze er verder mee doen is niet aan mij. Het mooist cadeau dat iemand zichzelf kan geven? ‘Wees jezelf’. ‘Hou van jezelf’. ‘Ben authentiek.’ Rembrandt, Picasso en van Gogh; zij waren zichzelf. In ieder individu schuilt talent, het ligt aan jezelf of dat tot uiting komt. Als iedereen doet wat ie leuk vind, dan zou er altijd vrede zijn, ligt niemand elkaar  in de weg. Compassie voor anderen en naar jezelf is ook essentieel. Ben begripvol en vriendelijk tegenover je fouten en gebreken. Klagen is gif. Stel de vraag ‘Neem ik deel aan iets moois of aan iets negatiefs?’ Geef minder aandacht aan de dingen waar je bang voor bent, anders groeit het alleen maar. Leef in het nu, dat geeft vrijheid. Als je ’t leven wilt veranderen, mag je ’t leven zelf veranderen. Het gaat er niet om wat je meemaakt, het gaat erom wat je ermee doet.”

Het draait om passie en compassie

Marcel leeft in het nu, voelt een ultieme vrijheid. Hij leest al jaren geen krant, kijkt geen journaals, weet nauwelijks wat er leeft en speelt in de wereld. “Geeft alleen maar negatieve energie.” Heeft ie zin in schilderen, dan schildert ie. Behoefte aan een rondje toeren? Dan stapt ie in zijn auto of op de motorfiets. Door deze levenswijze gaat hij alle dagen blij slapen en wordt hij alle dagen blij wakker. Heeft de bevlogen verteller misschien makkelijk praten, omdat zijn schilderijen hem geen windeieren hebben gelegd en hij zich daarom een bepaalde levensstijl kan aanmeten? Hij vindt van niet, het is ‘m niet komen aanwaaien, draagt ook een rugzak, moest leren uitgaan van zijn intuïtie en maakte spannende keuzes. “Een succesvolle voetballer heeft alleen maar voetbal in zijn hoofd, een succesvolle schilder alleen maar verf. Passie en compassie, daar draait ’t om en bij twijfel krijg je twijfelachtige resultaten. Wonderen gebeuren. Geloof er in. Tegen kinderen zeg ik dat ze mogen doen wat ze leuk vinden. Wil je slager worden, word dan slager, leg je ziel erin. Iedereen bepaalt zelf zijn bestemming. Wees gelukkig..! Dat is geen recht, maar een plicht.”

Gelukkig wordt Marcel van schilderen en het delen van zijn schilderijen met anderen. Elk schilderij heeft een boodschap, hij noemt zijn stijl emotioneel realisme. Ieder doek is voorzien van zo’n dertig lagen. “Deze lagen reageren op alle vier de seizoenen anders, dat is zó wonderlijk. Het is een beleving. Ik leg mijn ziel in een schilderij, ik kan niet anders. Misschien gaat ’t daarom zo goed? Gaat het daarom ook goed met een kok van een driesterrenrestaurant, die met vreugde net dat extra snufje passie toevoegt? Of met een topvoetballer die in die ene voortreffelijke pass zijn hele ziel en zaligheid legt?”

Marcel Bastiaans

# begon op zijn achtste te schilderen

# kreeg bezoek van Prinses Beatrix (toen nog Koningin) tijdens zijn expositie

in Hannover

# ontwierp een auto voor RTL 7

# beschilderde een raceauto voor Lamborghini

# exposeerde twaalf keer in New York

# had in 2018 een expositie bij Bugatti

# ontmoette in Cannes op zijn expositie Marina Picasso (kleindochter van Pablo Picasso)

# haalt zijn wijsheden onder andere uit boeken van Neale Donald Walsh, Byron Katie en Deepak Chopra  

Een primeur…!

Vlak voordat de Kektus ter perse ging is bekend gemaakt dat in de Italiaanse stad Sant’Agata een plein wordt onthuld, ter ere van de geboortedatum van Ferruccio Lamborghini, oprichter van het merk Lamborghini. Marcel is gevraagd voor een solo-expositie, een geweldige eer.

Een van de wijsheden van Marcel Bastiaans

‘’Kan het zijn dat onze ziel via onze zintuigen, zichzelf herkent in de dingen die met passie gemaakt zijn? De dingen waar ‘ziel in is gelegd’?‘’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *