Herrie in de familie

Elly van Agt-Swaans, Sanne van Overdijk-van Agt en Martijn van Nunen zetten hun eerste muzikale stappen alle drie bij Fanfare Concordia. Begin volgend jaar spelen ze traditiegetrouw tijdens de nieuwjaarsconcerten van respectievelijk Harmonie & Drumband De Vriendschap, Arti en Concordia. Drie familieleden bij drie verschillende muziekverenigingen. Zorgt dat niet voor herrie in de familie?

Over één ding is het drietal het eens:

De onderlinge verstandhouding tussen de verenigingen is goed.

Sanne: “Bij uitvoeringen en optredens worden muzikanten van de ene vereniging gevraagd om bij de andere mee te spelen. Dat is een gebruikelijke uitwisseling; elkaar vooruit helpen. Ieder muziekgezelschap kent haar eigen identiteit, maar heeft dezelfde problemen. Het gebrek aan jeugdleden bijvoorbeeld. Met de toenemende welvaart zijn er meer mogelijkheden op het gebied van hobby’s . De jeugd kijkt verder dan de eigen woonplaats en jongeren gaan op kamers om te studeren. Vooral in De Beerzen trekt dat laatste een zware wissel op het ledenbestand.

Elly: “Door de week is De Beerzen in de vroege avond nog wel te bereiken met het openbare vervoer, maar op de late avond niet. Ook de ouders zijn tegenwoordig drukker bezet, waardoor de stimulans om muziek te maken ontbreekt. Het bespelen van een instrument kost immers tijd en energie.

Martijn had het geluk dat hij muziekonderwijs op school had en les kreeg op de muziekschool. Wegens allerlei bezuinigingen is dat anno nu niet meer zo vanzelfsprekend. Ook dat nekt de muziekverenigingen en vraagt om een andere, actieve benadering. Zo heeft De Vriendschap al enige tijd een schoolorkest en startte Arti een soortgelijk project op de basisscholen in Oirschot en Spoordonk. Met medewerking en financiële steun van Gemeente Oirschot. Het is een gezamenlijke wens van de drie verenigingen om een groot schoolorkest voor de hele gemeente te vormen. Logistiek is dat een zware opgave, maar beslist niet onmogelijk. Het doel van het schoolorkest is tweeledig. Enerzijds om interesse voor muziekbeoefening te kweken en anderzijds voor het werven van nieuwe (jonge) aanwas. De jeugd heeft tenslotte de toekomst. Lang kleefde aan fanfares en harmonieën een suf en stoffig imago. Dat hebben de muziekverenigingen van zich af weten te schudden.

Martijn: “De verenigingen spelen diverse soorten muziek voor een breed publiek. Van rock, disco, blues tot aan jazz en alles ertussenin. Uniformen blijven vaker thuis en ook op straat is vlottere muziek te horen. Grote concerten en bijzondere muziekproducties spreken jongeren en jong volwassenen aan. Mij ook. Helaas kosten deze optredens veel geld en niet alles kan gedekt worden via sponsoring. Balen dat zulk moois struikelt omwille van de centen.”

Misschien dat een intensievere samenwerking tussen de verenigingen de oplossing is voor de gemeenschappelijke problemen? De muzikanten knikken eensgezind van ja.

Elly: “Wie goed of minder goed presteert moet dan geen issue zijn. Het is niet reëel om vergelijkingen te maken; dat staat een samenwerking alleen maar in de weg. Nieuwe initiatieven ontwikkelen, daar draait het om. Hoe leuk zou het zijn om in de drie kernen een gezamenlijk optreden of concert te verzorgen?”

De toekomst ziet er wat het drietal betreft verwachtingsvol uit. Samenwerking en uitwisseling van muzikanten dragen bij aan een goede harmonie binnen de gemeente. En van herrie in de familie is geen sprake. Integendeel zelfs! Er zit juist nog volop goeie en mooie muziek in.

Elly van Agt-Swaans:

Geboorteplaats                                   Spoordonk

Huidige woonplaats                           Middelbeers

Start muzikale carrière                      Op 13-jarige leeftijd bij Concordia

Muziekvereniging                               Harmonie & Drumband De Vriendschap sinds 1990

Muziekinstrument                              Saxofoon

Sanne van Overdijk-van Agt

Geboorteplaats                                    Spoordonk

Huidige woonplaats                            Oirschot

Start muzikale carrière                       Op 8-jarige leeftijd met de muziekopleiding.Op 10-jarige leeftijd lid van het opleidingorkest van Concordia.

Muziekvereniging                                Arti sinds 2013

Muziekinstrument                               Bugel

Martijn van Nunen

Geboorteplaats                                     Spoordonk

Huidige woonplaats                            Spoordonk

Start muzikale carrière                       Op 7-jarige leeftijd met de slagwerkopleiding van Concordia. Nu actief als slagwerker bij de drumband, het opleidingsorkest en groot orkest van Concordia.

Muziekvereniging                                Concordia. Van 2005 tot 2016 slagwerker bij Arti

Muziekinstrument                               Drums

Tekst: Leo van Nunen

2 reacties op “Herrie in de familie

  1. Hoi Ilse,

    wij zijn met Arti bezig met een project op alle basisscholen van Oirschot en Spoordonk Daarna zal er een orkest gevormd worden met alle kinderen die muziek willen leren maken. Ik zal in ieder geval onze jeugd/opleiding commissie even benaderen dat ze contact opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *