Drie uur per dag ’t licht uit.

Omdat zoon Gidion en dochter Vivian van bakkersechtpaar Ton en Annie Bressers uit De Beerzen het familiebedrijf willen voortzetten was schaalvergroting noodzakelijk. Daarom kochten ze drie jaar geleden twee bakkerswinkels in Eindhoven en eentje in Veldhoven. Geen gas terug maar gas erop is het motto. Wist u dat bakkers trendsetters zijn? Het koopgedrag tussen stadse en dorpse mensen wezenlijk van elkaar verschilt en het assortiment in de broodschappen werelds te noemen is? Nee? De Beerse bakker Ton Bressers legt ’t graag uit…!

Maar niet voordat hij met gepaste trots een rondleiding geeft door zijn bakkerij waar alle dagen hard wordt gewerkt. Een veertigurige werkweek zit er voor Ton niet in, het dubbele komt beter in de buurt. “Slechts drie van de 24 uur gaat bij ons het licht uit. Bakken is een ambacht, handwerk. Dat kost tijd. Met de juiste grondstoffen heeft brood zo’n uurtje of vier en een half nodig om te rijzen, maar dan is de smaak ook top. Mede dankzij kwaliteitsproducten van lokale ondernemers zoals meel en aardbeien. Wat je in het dorp kunt halen, moet je in het dorp halen.”

Met een simpele zak bloem

Toen Ton en Annie in 1986 de bakkerij overnamen van Jan den Ouden was de appelflap een luxeproduct, en kwam het worstenbroodje alleen tijdens kerst op tafel. Het assortiment is inmiddels ongekend. “Onze klanten reizen de hele wereld over en anders weten ze via internet wat er te koop is. We spelen hierop in en zijn daarmee trendsetters. Bakkers in andere landen doen dat niet en de grote supermarkten volgen vaak ons voorbeeld. Wij hebben de ciabatta uit Italië, croissants uit Frankrijk, het knäckebröd uit Scandinavië, de Duitse Schwarzwälder Kirsch, overheerlijke Belgische wafels en allerlei varianten donuts van overzee. Ons assortiment is werelds. Prachtig toch? Ik heb het mooiste en uniekste vak ter wereld. Met een simpele zak bloem is een feestje te maken. De bakker is van A tot Z betrokken bij het totale proces. Inkoop, productie tot verkoop en dat alles onder één dak. Waar vind je dat nog?”

Met een halfje bruin de deur uitlopen

Hoe ambachtelijk het bakkersvak ook is, eromheen is het nodige veranderd. Zaten Ton en Annie vroeger nauwelijks op kantoor, door ontelbare regels en wetten is dat tegenwoordig compleet anders. Niet altijd
leuk, maar ach! Kroost Gidion en Vivian deinzen er in ieder geval niet voor terug. Beiden hebben vertrouwen in de toekomst. “Straks zitten onze kinderen voor in de trein en nemen wij achterin plaats. Zo hoort het te gaan.” Momenteel bestiert Vivian de winkels in de stad. Zij ervaart dagelijks het contrast tussen het dorpse en stadse leven. “Kopen de klanten in Beers een stuk of vijf/zes broden tegelijk om in de vriezer te gooien, iemand uit de stad loopt met een halfje bruin plus een luxe belegd broodje de deur uit en kijkt morgen verder.”

 

Wie of wat is De Beerse Strijker?
De Beerse strijker is ontwikkeld door de Beerse Bakker. Het is gebaksbrood van luxe krentenbrooddeeg gevuld met: amandelspijs, banketbakkersroom, rouanen (kersen), kaneelsuiker en nougat. Waar komt de naam ‘De Beerse Strijker’ vandaan? In 1865 – het was Witte Donderdag – sloeg de bliksem in en trof de Beerse kerk. De bliksem doodde een vrouw en verwondde twee anderen. Een van de gewonde slachtoffers woonde op het gehucht Kokseind en zij beweerde door de bliksem het vermogen te hebben gekregen om mensen die ziek waren te genezen. Middels het wrijven of bestrijken van ledematen. Massa’s mensen stroomden naar de vrouw om bestreken te worden, vandaar dat de bewoners van Middelbeers ‘Beerse Strijkers’ worden genoemd. De reguliere dokters vonden het kwakzalverij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *