“Die man was zo gelukkig”

Mariette van Berkel en Ria Franc vertellen met trots over het vrijwilligerswerk in Het Bijna Thuis Huis. Ten tijden van het interview verbleven er twee gasten die hun laatste levensfase waren ingegaan. Wie denkt dat een sfeer van somberte en verdriet dan de boventoon voert zou eens een kijkje moeten kunnen nemen. Het tegendeel is namelijk waar…!

“Als mensen eenmaal hebben besloten naar Het Bijna Thuis te komen om te sterven, is het proces van aanvaarding en berusting al achter de rug. Met naasten willen ze de tijd die hen rest prettig doorbrengen. En dat kan hier!.”

De mosselpan op tafel

Sinds de opening in 2015 heeft Het Bijna Thuis Huis 25 gasten mogen ontvangen en allen waren oprecht tevreden over de zorg. Huiselijkheid – Warmte – Troost. Dat zijn de elementen die het BTH kenmerken.
Ria: “Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Luisteren, een kussen  opschudden of lelietjes der dalen plukken en in een vaas zetten. Onze gasten worden in de watten gelegd.” Mariette: “We koken hun  lievelingseten als ze willen. Een keer had een gast zin in mosselen. Dan worden er boodschappen gedaan! Hij maakte zelf zijn eigen sausje van sherry en room klaar aan de keukentafel. De samenwerking verliep top. Het was een bijzonder moment met de mosselpan op tafel, die man was zó gelukkig.”

Er te zijn!
Voor één plaats in het BTH zijn ongeveer 40 vrijwilligers nodig die beurtelings een zogenaamde shift van vier uur draaien. Voor dit werk is geen verpleegkundige achtergrond vereist, wel een warm hart. De nachten worden door professionals gedraaid. Ria: “Iedere vrijwilliger doet wat ie wil en kan. De één biedt ondersteuning in de directe zorg, de ander verricht handen spandiensten. Niemand doet iets tegen zijn of haar zin, onze twee coördinatoren zijn het aanspreekpunt. Soms hebben we een ‘koffie uurtje’ om ervaringen uit te wisselen. We zijn verschillende persoonlijkheden, maar de drive om er te zijn voor onze gasten hebben we gemeen. Het Bijna Thuis Huis is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.” Meld je aan via info@bijnathuishuisoirschot.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en rondleiding.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de Melis Van Beek Stichting Oirschot.

Fotografie: Ron Hermans

Een reactie op ““Die man was zo gelukkig”

  1. Geweldige plek om de laatste fase door te brengen, mn vader heeft er ook 6 tot 7 weken doorgebracht, en kan niet anders zeggen dan dat hij het super goed heeft gehad daar.
    Alle vrijwilligers doen het werk met liefde en plezier.
    Ga vooral zo door.

    Zoon van Ad Copal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *