Alleen talent hebben is niet voldoende

Droomt Kris van een carrière bij PSV of Barcelona, broer Willem legt de lat iets lager. Beiden zijn getalenteerde voetballers, hun levens draaien om ’s werelds populairste sport. Wanneer Kris de keuze moet maken tussen een kinderfeest of training dan gaat hij voor het laatste. Dat stuit weleens op onbegrip. Ouders Susan en Jürgen van Heertum winden er geen doekjes om.

Jürgen: “Zonder de medewerking van naaste familieleden en school lukt het niet om Willem en Kris op dit niveau te laten voetballen. Zowat iedere dag wordt er gespeeld of getraind. Ondertussen staan school, huiswerk en onze banen ook niet stil.” Susan: “Ons sociale leven staat op een laag pitje. Ik mis de avondjes doorzakken ontzettend, meer dan Jürgen. Maar met een slaperig hoofd dan wel met een kater de jongens naar voetbalwedstrijden brengen is niet verantwoord. We leggen flinke afstanden af, vaak afzonderlijk van elkaar.”

Om de voetbalambities van hun zonen te kunnen verwezenlijken brengen Susan en Jürgen offers. Erover klagen? No way! Wie hen kent begrijpt de keuzes die ze maken. Grotere voetbalfans zijn nauwelijks  denkbaar, speelden zelf niet onverdienstelijk. Hun ultieme drive? De wil om te winnen! Willem en Kris zijn overduidelijk met hetzelfde sausje overgoten. Da’s bittere noodzaak. Alleen talent hebben is namelijk niet voldoende om op het hoogste niveau te acteren.

“ Stadse jongeren zijn brutaler.”

Hard werken verslaat talent, als talent niet hard werkt. “Het motto van PSV”, weet Kris. En ja! Hij handelt naar dit motto.  Gedisciplineerd en gedreven als ie is. “Ik
werk erg hard en vind dat leuk. Ik probeer gezond te eten en op tijd naar bed te gaan. Mijn tas pak ik zelf in en uit.” Willem snapt ook wat van hem verwacht wordt, wil hij zich handhaven in de hogere regionen. Plezier in het voetballen staat bij hen alle twee echter voorop, zelfs in de spaarzame vrije uurtjes trappen ze een balletje. De broers gunnen elkaar het beste, hoewel er in hun achtertuin heus weleens een robbertje
gevochten word. Maar van afgunst of egotripperij is geen sprake. Dat is in het ‘echte wereldje’ echt anders, toch maken ze her en der ook vrienden.

“ Met hetzelfde  sausje overgoten.”

Jürgen: “Stadse jongeren zijn mondiger, weerbaarder en brutaler. Dat was wennen voor Willem en Kris, ze zijn er uiteindelijk wel sterker door geworden. Laten zich niet aan de kant zetten, maar blijven respectvol naar hun tegenstanders of medespelers. Bijzonder hoe het allemaal gelopen is. Tot voor kort leek het Susan en mij prachtig als de jongens samen in het vaandelteam van de Spoordonkse Boys zouden spelen, trouwens nog steeds. Maar professioneel voetbal was nooit de insteek. Nu liggen de kaarten plotsklaps anders. Eind dit jaar krijgt Kris een go or no go te horen. Spannend! Hij zal enorm teleurgesteld zijn als het dat laatste wordt. Over hoe dan verder denkt Kris nog niet na. Willem krijgt ieder seizoen te horen of hij nog meedoet. Deze druk is inherent aan voetballen op dit niveau.”

Kris van Heertum (gescout)

Leeftijd: 11 jaar
School:  Groep acht van basisschool De Fonkeling in Spoordonk
Club:  Voor het vierde seizoen bij PSV (internationale Jeugdopleiding)
Elftal: JO12
Positie: Verdediger
Kwaliteiten:  Scherpe pass – bal afpakker – werklust
Idool:  De Spanjaard Sergio Ramos (Real Madrid)
Traint:  op Maandag, woensdag en donderdag
Voetbalt:  op Zaterdag/zondag
Hobby’s:  Voetbal en gamen
Favoriete club:  PSV

Willem van Heertum (viel op tijdens scoutingdagen)

Leeftijd: 13 jaar
School:  Havo 2 Jacob Roeland lyceum in Boxtel
Club: Voor het 3de seizoen bij FC Eindhoven (regionale jeugdopleiding)
Elftal: JO15
Positie: Middenvelder
Kwaliteiten: Technisch – spelinzicht – teamplayer
Idool: De Argentijn Paulo Dybala (Juventus)
Traint op: Dinsdag, woensdag en donderdag
Voetbalt: op Zaterdag/zondag
Hobby’s: Voetbal en gamen
Favoriete club: PSV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *