Achter de draaideur

Jan en Henk zijn uw ogen en oren

Jan van den Heuvel en Henk Roefs zijn beslist geen onbekenden. Zij spelen als wijkcontactpersonen een belangrijke spil tussen de inwoners en gemeente, zijn de oren en ogen van de wijken en leggen verbindingen.

Jan opereert in Spoordonk, De Beerzen en op de sportvelden. Henk bestiert het Oirschots grondgebied. Ziet u een losliggende tegel of kapotte lantaarnpaal? Meld het bij deze twee heren; zij weten de juiste weg te bewandelen voor het oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen. Een gemiddelde werkdag voor Jan en Henk begint achter de draaideur, met het doornemen van meldingen die via de gemeentekanalen binnenkomen. De urgentiegevallen krijgen als eerste aandacht. Met deze meldingen gaan de mannen op pad of roepen – indien nodig – hulp in van andere partijen. Sinds enige tijd werkt de gemeente intensief samen met de WSD, die wordt ingezet voor het uitvoeren van bepaalde taken. Jan en Henk zien erop toe dat deze taken goed worden uitgevoerd. Een functie als wijkcontactpersoon is een veelomvattende functie, ook op sociaal maatschappelijk vlak hebben de Oirschottenaren namelijk een signalerende functie.

Een goed contact met iedereen

De heren vinden het contact met de mensen het mooiste onderdeel van hun werk. Jan: “Het is belangrijk om naar de inwoners te luisteren, ze willen serieus genomen worden. Daarom drinken we ook geregeld een bakje koffie met ze, willen we weten wat er leeft en speelt. Niet alle wensen of verzoeken kunnen worden inwilligd, als we netjes uitleggen waarom, volgt meestal begrip.” “We streven naar een goed contact met iedereen,” vult Henk aan. “Soms hebben we te maken met verbale agressie, maar dat aantal is te verwaarlozen. De leefbaarheidsnetwerken in de wijken zijn belangrijke partners voor ons, inwoners worden vaak naar hen doorverwezen omdat zij over financiële middelen beschikken. Hebben wijkbewoners bijvoorbeeld behoefte aan een hondenpoep afvalbak, dan moeten ze bij het leefbaarheidsnetwerk aankloppen.”

Een storm duurt drie maanden

Ook ad-hoc situaties komen regelmatig voor. “Een onverwachte storm levert ons drie maanden werken op. Denk aan alle geknapte bomen in een bos, of andere opgelopen schades. We moeten nogal eens schakelen, maar dat houdt ons alert”, aldus Jan en Henk.

U kunt ook een melding maken via

www.oirschot.nl/melding,

bellen 0499 – 58 33 33 of een WhatsAppje

sturen naar 06 – 23 20 98 13.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *