20 jaar Arno Smits Catering

De eigenaar vertelt…

Eenentwintig jaar oud was Arno Smits, toen hij in de schuur van zijn ouderlijk huis aan de Bestseweg een cateringbedrijf startte. Tien jaar later bouwde hij een mooi pand aan het Wilhelminakanaal, waar hij en zijn team nog altijd datgene doen wat ze het liefste doen. Lekker eten maken! Op 1 april aanstaande bestaat Arno Smits Catering twintig jaar.

2018 was een jaar van bezinning, van grote besluiten. Hoewel het een fors deel van zijn omzet zou schelen, nam Arno afscheid van een grote klant. “We sloegen bij dit bedrijf constant hetzelfde draaiboek open, de uitdaging was verdwenen. Dat voelde niet goed. Omzet is belangrijk, met
plezier naar je werk rijden belangrijker. Nog steeds verzorgen we de catering voor bedrijven zoals Philips, de High Tech Campus en VDL maar richten ons ook op de lokale markt. We zijn de laatste jaren te weinig zichtbaar geweest in Oirschot en omstreken; dat reken ik mezelf aan. Maar zoals het is begonnen, zo wil ik eindigen. Mensen blij maken, met aandacht voor iedereen klaar staan. Een barbecue of lekkere hapjes vanaf 15 personen voor een verjaardagspartijtje, of een groot tuinfeest met 100 mensen voorzien van foodtrucks? Alles is bespreekbaar.”

Een enorme kick

Ondernemen zit bij familie Smits in degenen. Tweelingbroer Johan runt een succesvolle boomkwekerij en broer Pieter een agrarisch bedrijf, hun ouders hielden kippen. Aanvankelijk ambieerde Arno het banketbakkersvak. Hij ging werken in een bakkerij en kwam hier tot de conclusie dat ’m dat toch niet was. Uiteindelijk werd hij kok, want Arno wilde perse iets met eten doen. Waarom? “Omdat ik mensen graag blij maak met lekker eten. Iedereen houdt ervan, het is genieten, een beleving. Als waardering wordt uitgesproken voor hetgeen ik kook, geeft dat een enorme kick. Als kok kan ik in de luwte mijn ding doen, dat is prettig. Ik sta niet graag in the picture. Of het moet zijn dat ik wat pilsjes achter de kiezen heb, dan gaan mijn reserves weleens overboord.” De mogelijkheden op foodgebied zijn bij Arno Smits ongekend. Van tapas, hapjesbuffetten, vegetarische buffetten en een hotdogwagen of andere foodtrucks tot aan high tea en desserts. En let wel! Deze opsomming is slechts het topje van de ijsberg. Een noemenswaardig detail is dat hij, samen met medewerker Sjoerd van Loon, eigenhandig allerlei prachtige accessoires in elkaar timmert zoals bars, tafels of – als je wilt – een replica van de Chinese Muur.

Zijn eerste en tweede hand

En nu we het toch over Oirschottenaar Sjoerd van Loon hebben. Zonder hem, de drie ervaren koks, evenzoveel parttimers en tien oproepkrachten bestond Arno Smits Catering niet. Zoveel is zeker. “Mijn team is goud waard. En Sjoerd? Hij is mijn tweede hand, of beter gezegd mijn eerste. Dat wat nodig is om het bedrijf te laten draaien doet ie én doet ie goed. Ons vak is dynamisch. De ene week is het rustig, de andere week vliegen we van hot naar her. Hier moet je mee om kunnen gaan. Ik richt me voornamelijk op klantafspraken, de planning en offertes maar sta met hetzelfde plezier een buffet op-en-af te bouwen. Als de klanten tevreden zijn, zijn wij het ook. We zetten een extra tandje bij, doen iets extra’s. Een amuse serveren bijvoorbeeld die niet is besteld of een extra tafel neerzetten. Laatst was ik op een barbecuefeestje van een goeie vriend. Een wederzijdse kennis zei tegen mij: ‘Sunt dat ge zoiets niet bij jou kunt krijgen Arno’. Terwijl het buffet bij ons vandaan kwam. Dat bedoel ik…! De mensen lijken niet te weten dat wij er voor iedereen zijn.”

Balkenbrij en zondagse soep

En dat laatste is dus écht wel het geval en dat is wat Arno Smits Catering wil uitdragen. “De pijlers zijn zoals altijd gericht op food, op kwalitatief goed eten voor íedere doelgroep. De een wordt gelukkig van een gevuld ei, de ander van een toastje kaviaar.” Hijzelf likt zijn vingers af bij een goeie gehaktbal, balkenbrij en de zondagse rundvleessoep van zijn moeder. Zijn ouders spelen een belangrijke rol, zijn grootouders deden dat ook. Opa Piet bouwde de boerderij waarin Arno met zijn vrouw Maartje, dochter Doortje en zoon Piet nu woont. Die kwam ter wereld op 2 december, net als zijn overgrootvader. “Hoe mooi kan het zijn?” Mooi waren ook de voorbije twintig jaren van Arno Smits Catering, en mooi gaan de komende twintig jaar worden. Als het aan Arno ligt toch zeker. “Mijn vertrouwen in de toekomst is 100%, ik loop over van de ideeën.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *